• وبلاگ : نوشته هاي حامد عبداللهي
  • يادداشت : آخرين بيانيه ميرحسين موسوي:
  • نظرات : 59 خصوصي ، 402 عمومي
  • چراغ جادو

    نام:
    ايميل:
    سايت:
       
    متن پيام :
    حداکثر 2000 حرف
    كد امنيتي:
      
      
     
    + گلابي 

    با پوزش به دليل مشخص نبودن اعداد

    سپاه پاسداران پيش از کودتاي انتخاباتي 22خرداد 1388 در زمينه‏ي اقتصادي کودتا کرده بود .

    در زمان رياست جمهوري خاتمي، جناح سرسخت سپاه پاسداران با به کارگيري زور عريان نظامي، عملا دست به کودتاي اقتصادي زد. دو مثال بارز آن، يکي اشغال فرودگاه امام خميني براي به چنگ آوردن امتيازي بود که در يک مناقصه‏ي بين‏المللي به شرکت تاو (TAV) واگذار شده بود. ديگري نيز بازپس گرفتن امتياز اپراتور دوم تلفن همراه در ايران بود که زير فشار آشکار سپاه پاسداران و مجلس هفتم، از شرکت "ترک سل" گرفته و به شرکت "ايرانسل" وابسته به بنياد مستضعفان واگذار شد. رابطه‏ي بنياد مستضعفان و سپاه پاسداران که بر کسي پوشيده نيست. اما جداي از اين دو، در تابستان 1385 نيز، سپاه پاسداران با حمله نظامي به يکي از دکل هاي حفاري نفتي شرکت رومانيايي سرويچي پتروليره در خليج فارس آن را تصرف کرد و يک سال پس از آن، در تابستان 1386، شرکت "کيش اورينتال" را نيز به زور و فشار به چنگ آورد .

    با محمود احمدي‏نژاد اما، جناح سرسخت سپاه ديگر نيازي به مشت آهنين نداشت. چرا که وي امتيازهاي اقتصادي را به راحتي و به زبان خوش به سپاه پاسداران داد و مي دهد. در اين مورد مي توان اشاره کرد به بسياري از امتيازهايي که پيش و پس از رياست جمهوري احمدي نژاد به سپاه داده شد: واگذاري قرارداد يک ميليارد و دويست ميليون دلاري خط 7 متروي تهران به بنگاه خاتم الانبياء (قرب) سپاه پاسداران و خط 6 به بنياد مستضعفان و جانبازان کشور در تابستان 1385، واگذاري بدون مناقصه‏ و بدون رقابت طرح يک ميليارد و سي صد هزار دلاري‏ خط لوله گاز عسلويه به سپاه پاسداران، چشم فرو بستن بر بهره برداري غيرمجاز سپاه پاسداران از حدود هفتاد اسکله " نامريي" که در هيچ دفتر و سند رسمي کشور ثبت نيستند و سرانجام اعطاي قرارداد دو و نيم ميليارد دلاري خط ريلي پس کرانه منطقه آزاد چابهار به قرارگاه خاتم الانبياء در همين پاييز 1388.
    نوشته حاضر شرح واگذاري امتياز ديگري است که باز هم در زمان محمود احمدي نژاد‏ به زبان خوش و بدون چک و چانه نصيب سپاه پاسداران شد: پنجاه و يک درصد سهام شرکت مخابرات ايران.

    فروش سهام شرکت مخابرات و نامزدهاي خريدار. براي واگذاري سهام شرکت مخابرات، اهليت مالي و فني نامزدهاي خريدار، "توسعه اعتماد مبين"، "مهر اقتصاد ايرانيان" و "پيشگامان کويريزد"، توسط سازمان خصوصي سازي و اهليت امنيتي آن ها هم در خارج از اين سازمان بررسي و سرانجام تاييد شد. هويت اين شرکت ها چه بود؟
    سرمايه گذاري "اعتماد مبين" همچنان که از جدول زير بر مي آيد زير نظر سپاه است و عمدتا از سه شرکت "گسترش الکترونيک مبين ايران"، "شهريار مهستان" و "سرمايه گذاري توسعه اعتماد" تشکيل شده است :

    شرکت سرمايه گذاري "مهر اقتصاد ايرانيان" يکي از شرکت هاي زير مجموعه مؤسسه مالي و اعتباري مهر وابسته به بسيج و در نتيجه زير نظر سپاه پاسداران است و در سهام «فولاد مبارکه»، «تراکتورسازي تبريز»، «داروسازي جابربن حيان»، «صدرا» و «ايرالکو» مشارکت دارد.
    در کنار اين دو نامزد نظامي سپاهي و بسيجي، "پيشگامان کوير يزد" نامزد بخش خصوصي بود که درست به همين دليل به سرعت از شرکت در خريد سهام شرکت مخابرات حذف شد. البته با توجه به سياست هاي کلي دولت محمود احمدي نژاد و روند فرادستي سپاه در سياست و اقتصاد ايران جاي کمترين ترديدي در مورد واگذاري شرکت مخابرات به سپاه نبود. کمااينکه سرانجام داستان هم اين شد که از ميان سه نامزد خريد سهام شرکت مخابرات، نامزد بخش خصوصي از همان آغاز به دليل "امنيتي" حذف شد و باقي ماندند دو نامزد وابسته به سپاه و بسيج. براي شرکت در "خصوصي سازي" شرکت دولتي مخابرات ايران!

    حذف نامزد بخش خصوصي. در آخرين ساعات اداري (3 و 40 دقيقه) روز شنبه 4 مهر ماه يعني چند ساعت پيش از آغاز رقابت براي خريد سهام شرکت مخابرات، سازمان خصوصي سازي با ارسال فکسي به نامزد بخش خصوصي، شرکت تعاوني پيشگامان کوير ‌که پيش از آن مورد تصويب نهادهاي رسمي نظام قرار گرفته بود اعلام کرد که به دلايل امنيتي صلاحيت خريد ندارد و خواستار خروج اش از معامله شد.
    با توجه به درشتي چنين تبعيضي، غلامرضا حيدري کرد زنگنه، رئيس سازمان خصوصي‌سازي، مدعي شد که پيشگامان کوير خود از اين مزايده انصراف داده است. اما مديران اين شرکت پاسخ دادند که نه تنها از حضور در مزايده اخراج شده اند، بلکه هزينه هايي براي شرکت در اين معامله متحمل شده اند که براي جبران آن خواستار دست کم 150 ميليارد ريال غرامت هستند: هشت ميليارد ريال سفته، وثيقه دارايي هاي بيش از بيست و پنج نفر براي تأمين اعتبار خريد سه درصد شرکت مخابرات وهزينه کرد هاي ديگر.
    در هر حال باحذف پيشگامان کوير، سپاه و بسيج شدند "نماينده" بخش خصوصي براي آن که بتوانند در "خصوصي سازي" شرکت مخابرات شرکت کنند و خريدار سهام آن باشند! در چنين "رقابتي" نامزد سپاه، «توسعه اعتماد مبين»، با پيشنهاد پرداخت سه ريال بيشتر براي هر سهم بر نامزد بسيجي خود، «مهر اقتصاد ايرانيان»، در کمتر از سي دقيقه پيروز شد و پنجاه و يک درصد شرکت مخابرات را در بزرگ ترين داد و ستد سهام ايران از آن خود کرد. خريد سهام شرکت مخابرات در روز يک شنبه پنج مهر ماه 1388 بزرگ ترين معامله در تاريخ 41 ساله بورس تهران تا آن تاريخ بود .
    بدين ترتيب کنسرسيوم توسعه اعتماد مبين بيش از 22 ميليارد و 936 ميليون سهام شرکت مخابرات را خريد به ازاي هر سهم 340 تومان. قرار شد تا 30 روز کاري 20 درصد سهام نقد و 80 درصد باقيمانده در 16 قسط هر شش ماه يک بار پرداخته شود. چهل و پنج روز بعد، شرکت"اعتماد مبين" سپاه پاسداران با پرداخت 1564 ميليارد تومان (يک ميليارد و پانصد ميليون دلار) شرکت مخابرات را به طور قطعي تصاحب کرد و بدين ترتيب رانت ديگري بر رانت هاي سپاه پاسداران افزود.