خاتمي با اشاره به تاريخ استبدادزده ايران، تاکيد کرد: متاسفانه هرجا قدرت بيشتر باشد بيتحملي نيز بيشتر ميشود و حتي اين مساله درباره خود ما اصلاحطلبان نيز مصداق پيدا ميکند.
دل خوش نداشتن از حکومت ديني بدتر از سکولار شدن استوي ادامه داد: ما چقدر مخالفانمان را تحمل کرديم؟ آيا ما نيز مخالفان مان را به اسلام آمريکايي و ارتجاع و عناوين ديگر متهم نميکرديم؟ امروز هم مخالفانمان به ميزان بيشتري همينگونه عمل ميکنند و ما را به ضديت با اسلام، امام، نظام، امام حسين(ع) و حتي خدا محکوم ميکنند. اينها نشانه بيتحملي و عدم استقرار فرهنگ مردمسالاري در جامعه است که کار بزرگ روشنفکران خيرخواه بايد تلاش براي ايجاد و بسط و تقويت اين فرهنگ باشد.
رييسجمهور سابق کشورمان همچنين گفت: بايد توجه کرد مسووليتپذيري و توجه به مردم که پديده مدرني است ، آيا در فرهنگ، دين، و آيين ما ريشه دارد؟ البته جواب مشخص است، بله، تمامي اينها در فرهنگ و دين ما ريشه دارد و در روش و سيره پيامبر(ص)، امام علي(ع) و ائمه طاهرين و حتي تا حدود زيادي خلفاي راشدين نيز بوده است.
خاتمي گفت: اگر مسئوليتپذيري و رضايت مردم مد نظر باشد مردم نيز راضي ميشوند و امنيت واقعي جامعه تامين ميشود.
خاتمي همچنين تصريح کرد: بايد توجه کنيم در انقلاب ما مردمسالاري و دين با يکديگر سازگار به حساب آمدهاند و اين نکته را سالهاست که ميگوييم و از آن دفاع ميکنيم.
رييس بنياد باران يادآور شد: همچنين ما از جمهوري اسلامي که منطبق با معيارهاي اسلامي و مردمسالاري نيز هست دفاع ميکنيم و تنها راه دفاع از اين حکومت و تقويت آن را همين اصلاحات ميدانيم.
وي يادآور شد: درست است که سکولاريسم با موازين ديني و فرهنگي ما سازگار نيست و عامل بيگانه هم ميکوشد تا سکولاريسم را در جامعه براي مقابله با حکومت ديني رواج دهد، اما مهمتر و مؤثرتر از عامل بيگانه در غيردينيتر شدن جامعه اين است که جامعه به سويي رود که از حکومت ديني دلخوش نباشد و از آن دوري کند. براي همين ما مدعي هستيم اصلاحاتي که ميگوييم از رواج سکولاريسم و افول دين در جامعه و اذهان و رفتار ايرانيان جلوگيري ميکند.
خاتمي در ادامه گفت: ما سعي ميکنيم تا از ساختار نظام دفاع کنيم و اگر نظر انتقادي و اصلاحي داريم بيان کنيم؛ اما عدهاي هستند که سعي ميکنند ساختارها را بشکنند.