باژوزش به دليل اشكال در تايپ و كپي متن كامل دليل دوم به صورت زير است :
ماجراي ايران - کنترا (به انگليسي: Iran Contra affair) که به ماجراي مکفارلين نيز معروف است، به معامله تسليحاتي ايران با ايالات متحده آمريکا از طريق اسرائيل، در اواسط دهه ???? (دهه ????) باز ميگردد که پول فروش اين تسليحات بطور پنهاني به ضد انقلابيون نيکاراگوئه موسوم به کنترا داده ميشد.
ماجراي ايران - کنترا بعد از رسوايي واترگيت بزرگترين رسوايي سياسي آمريکا لقب گرفت.
انگيزه و آغاز ماجرا
دولت رونالد ريگان به دليل ممنوعيت فروش سلاح به ضد انقلابيان کنترا و همچنين کمک به آزادي گروگانهاي آمريکايي در لبنان اين معامله را انجام داد.
هيئت مذاکره کننده
رابرت مکفارلينهيئتي که در تاريخ ?? مه ???? جهت مذاکرات وارد تهران شدند عبارت بودند از: اليور نورث، رابرت مک فارلين، تحليل گر سازمان سيا جورج کيو (George Cave)، مقام شوراي ملي امنيت هوارد تيچر (Howard Teicher)، و اميرام نير (Amiram Nir) از اسرائيل.
محمولههاي ارسال شده به ايران
اولين محموله موشکهاي تاو (به انگليسي: TOW) در ? اوت ???? به ايران ارسال شدند. در ?? سپتامبر همان سال، دومين محموله وارد تهران گرديد. در همان روز بنيامين وير (به انگليسي: Benjamin Weir)، گروگان آمريکايي در لبنان، آزاد گرديد. رونالد ريگان همان ساعت به شيمون پرز تلفني مراتب تشکر دولت متبوعش را بخاطر هماهنگ سازي اسرائيل در انتقال تسليحات به ايران ابراز داشت.
فاش سازي
در ? نوامبر ???? يک روزنامه لبناني به نام الشراع نوشت که رابرت مک فارلين مشاور امنيت ملي ريگان در يک ماموريت مخفيانه به همراه يک کيک و يک انجيل امضا شده توسط ريگان به تهران سفر کرده تا از طريق فروش سلاح به ايرانيان از کمک آنان براي آزادي گروگانهاي آمريکايي در لبنان استفاده کند.
گرچه عراق از قبل شروع انقلاب ايران در سال ???? جزو کشورهاي تحت حمايت بلوک شرق بود اما گرهارد کونزلمن يکي از وقايعي را که سبب حمايت جدي دولت گورباچف رئيس جمهور شوروي از عراق در يکي از برهههاي جنگ شد را افشاي ماجراي مک فارلين (سفر مشاور امنيت ملي رونالد ريگان رئيس جمهور آمريکا به تهران) ميداند.
گرهارد کونزلمن معتقد است: سفر محرمانه مک فارلين به ايران حکايت از آن داشت که ايران و آمريکا به خلاف جنگ لفظي پايان ناپذير خود، پشت صحنه مشغول بده بستانهاي سياسي و نظامي بودهاند.
رسوايي در ايران
کسي که اين اطلاعات را در اختيار الشراع قرار داده بود مهدي هاشمي بود و وي نيز اين اطلاعات را از اميد نجف آبادي دريافت کرده بود. ايران در آن زمان چنين نشان داد که هياتي بدون هماهنگي قبلي جهت مذاکره به ايران آمده و هيچ يک از مقامات ايران نير حاضر به مذاکره با آنان نشده اند. مهدي هاشمي (برادر داماد آيت الله منتظري و مسئول نهضت هاي آزادي بخش سپاه پاسداران)و اميد نجف آبادي (نماينده سابق مجلس شوراي اسلامي و قاضي شرع سابق اصفهان) دستگير و مدتي بعد به اتهاماتي که هيچ ربطي به ماجراي مک فارلين نداشت محاکمه و اعدام شدند.
در سال هاي اخير و پس از گذشت بيش از بيست سال سياستمداران ايران انجام اين معامله را تقريبا به طور کامل پذيرفته اند و هاشمي رفسنجاني در حال انتشار کتابي به نام «مک فارلين يا رسوايي کاخ سفيد» است. با وجود گذشت ?? سال از اين ماجرا هنوز جنجال سياسي بر سر ابعاد آن ادامه دارد و برخي هاشمي رفسنجاني را متهم مي کنند که فقط مذاکره براي خريد اسلحه و معامله براي آزادي گروگان هاي آمريکايي در لبنان را به روح الله خميني اطلاع داده است ولي حضور هيات بلند پايه در تهران و تلاش براي عادي سازي روابط با آمريکا را از وي پنهان نموده است. ميرحسين موسوي نخست وزير وقت در پس از فاش سازي با ارسال نامه اي به روح الله خميني، از اينکه در جريان اين معامله قرار داده نشده است، گله کرد.
رسوايي در آمريکا
در ?? نوامبر سال ???? فاش شد که سرهنگ اليور نورث از کارکنان شوراي امنيت ملي ايالات متحده آمربکا ترتيبي داده بود که سود ?? تا ?? ميليون دلاري فروش اسلحه به ايران به شورشيان کنترا پرداخت شود. در حاليکه پيش از آن کنگره ايالات متحده آمريکا چنين اقدامي را از اساس غيرقانوني کرده بود. انتشار اين اخبار ريگان را واداشت تا آدميرال جان پويندکستر مشاور امنيت ملي را که در سال ???? جانشين مک فارلين شده بود به همراه اوليور نورث از کار برکنار کند.
بدنبال اين ماجرا ريگان کميته مشترک رياست جمهوري و کنگره را به رياست سناتور سابق جان تاور مامور رسيدگي به اين ماجرا کرد. کميسيون تاور بعدها اعلام کرد که ريگان از اقدامات زيردستانش در شوراي امنيت ملي در ماجراي ايران - کنترا خبر نداشتهاست هرچند که افرادي نظير دونالد ريگان رئيس ستاد کارکنان رياست جمهوري ايالات متحده آمريکا، کاسپارواينبرگر وزير دفاع و جرج شولتز وزير خارجه به دليل تعلل در جلوگيري از اين قانون شکني مورد انتقاد قرار گرفتند.
رسوايي در اسرائيل
اين ماجرا در اسرائيل نيز موجب جنجال بسيار شد. در دهم دسامبر همان سال، شيمون پرز در دفاع از شرکت اسرائيل در ماجراي ايران-کنترا پاسخ داد:
« اينکه ما به ايرانيان اسلحه بدهيم فکر خود آمريکاييان بود. ما فقط به درخواست واشنگتن وارد شديم. »
آبا ابان (Abba Eban)، که رياست کميسيون تحقيق روابط ايران و اسرائيل در ماجراي مکفارلين را برعهده داشت، نيز حتي اذعان داشت:
« اين حق ماست که بخواهيم به ايران اسلحه بفروشيم. »