امام و مجلس هشتم

«امروز خوشبختانه، مجموعه‏هاى گوناگون سیاسىِ کشور ما از وفادارى به خط امام دم می‌زنند؛ این یک پدیده‏ مبارکى است. در برخى از دوره‏هاى گذشته این‌طور نبود. بعضى از جریان‌هاى سیاسى از رویگردانى از خط امام صریحاً سخن می‌گفتند! امروز خوشبختانه مجموعه‏هاى سیاسى در کشور ما، همه از گرایش به افکار امام راحل و خط امام حرف می‌زنند.»
«امام راحل با سخنان خود و رفتار خود یک هدایت مستمرى را براى امت خود (‌براى ما مردم) به جاى گذاشته است. یعنى دست امام، انگشت اشاره‏ امام در همه‏ پیچ و خم‌هاى زندگى، ما را راهنمایى می‌کند و یکى از قوی‌ترین و بهترین مواریث معنوى امام، همین وصیتنامه‏ او است. جا دارد در برهه‏هاى مختلف، مردم، مسؤولان گوناگون و جوان‌ها این وصیتنامه را بازخوانى و در این تدبر کنند.»
جملات روشنگر فوق، بخشی از بیانات مقام معظم رهبری در جمع سوگواران ارتحال محبوب دل مستضعفان، حضرت روح الله خمینی(ره) بود که در نوزدهمین سالگرد و در جوار مرقد مطهرش ایراد شد. به همین بهانه و پایان انتخابات مجلس هشتم، از مراحل نام نویسی و تأیید صلاحیت‌ها و اخذ آرا تا تأیید صحت انتخابات، فرصت را مناسب می بینیم تا نمایندگان و برگزیدگان ملت را از هر جناح و سلیقه سیاسی که هستند مورد خطاب قرار داده و وصایای گوهرین امام راحل را گوشزد کنیم.
حضرت امام خمینی(ره) در وصیت نامه سیاسی الهی خویش در چند فقره به مجلس اشاره دارند و گاه وظیفه ملت را در انتخاب صحیح، یادآور شده و گاه به نهادهای نظارتی و مشورتی تذکر داده‌اند و در برخی فقرات نیز خود وکلا را مورد خطاب قرار داده است.

 عناوین این نصایح، وصایا و تذکرات به این شرح است:

 1ـ نماینده از قشر محرومان،‌ متعهد و در صراط مستقیم باشد:
وصیت امام خمینی(ره) معمار کبیر انقلاب اسلامی به مردم آن است که فارغ از جنجال‌های تبلیغاتی و رسانه‌ای، اشخاصی را به نمایندگی خود برگزینند که در راستای اهداف مقدس انقلاب و نظام اسلامی حرکت کنند.
اکنون باید دید که آیا منتخبان ملت این ویژگی ها را دارند؟
«... وصیت‌ من‌ به‌ ملت‌ شریف‌ آن‌ است‌ که‌ در تمام‌ انتخابات‌، ... در صحنه‌ باشند و اشخاصی‌ را که‌ انتخاب‌ می‌کنند روی‌ ضوابطی‌ باشد که‌ اعتبار می‌شود.»
«اکنون‌ که‌ با عنایت‌ پروردگار و همت‌ ملت‌ عظیم‌الشأن،‌ سرنوشت‌ کشور به‌ دست‌ مردم‌ افتاد و وکلا از خود مردم‌ و با انتخاب‌ خودشان‌، بدون‌ دخالت‌ دولت‌ و خان‌های‌ ولایات‌ به‌ مجلس‌ شورای‌ اسلامی‌ راه‌ یافتند، امید است‌ که‌ با تعهد آنان‌ به‌ اسلام‌ و مصالح‌ کشور ‌ از هر انحراف جلوگیری ‌بشود. وصیت‌ این‌جانب‌ به‌ ملت‌ در حال‌ و آتیه‌ آن‌ است‌ که‌ با ارادة‌ مصمم‌ خود و تعهد خود به‌ احکام‌ اسلام‌ و مصالح‌ کشور در هر دوره‌ از انتخابات،‌ وکلای‌ دارای‌ تعهد به‌ اسلام‌ و جمهوری‌ اسلامی‌ که‌ غالباً بین‌ متوسطین‌ جامعه‌ و محرومین‌ می‌باشند و غیر منحرف‌ از صراط‌ مستقیم‌(به‌ سوی‌ غرب‌ یا شرق‌) و بدون‌ گرایش‌ به‌ مکتب‌های‌ انحرافی‌ و اشخاص‌ تحصیل‌کرده‌ و مطلع‌ بر مسائل‌ روز و سیاست‌های‌ اسلامی‌، به‌ مجلس‌ بفرستند.»
«توجه‌ داشته‌ باشند رییس‌ جمهور و وکلای‌ مجلس‌ از طبقه‌ای‌ باشند که‌ محرومیت‌ و مظلومیت‌ مستضعفان‌ و محرومان‌ جامعه‌ را لمس‌ نموده‌ و در فکر رفاه‌ آنان‌ باشند، نه‌ از سرمایه‌داران‌ و زمین‌خواران‌ و صدرنشینان‌ مرفه‌ و غرق‌ در لذات‌ و شهوات‌ که‌ تلخی‌ محرومیت‌ و رنج‌ گرسنگان‌ و پابرهنگان‌ را نمی‌توانند بفهمند.»

 2ـ اقلیت ها هم ملی بیاندیشند:
در اندیشه امام، همه مردم ایران در برابر سرنوشت خود مسؤولند و اقلیت‌ها نیز باید در انتخاب نمایندگان خود دقیق باشند:
«... به‌ اقلیت‌های‌ مذهبی‌ رسمی‌ وصیت‌ می‌کنم‌ که‌ از دوره‌های‌ رژیم‌ پهلوی‌ عبرت‌ بگیرند و وکلای‌ خود را از اشخاص‌ متعهد به‌ مذهب‌ خود و جمهوری‌ اسلامی‌ و غیروابسته‌ به‌ قدرت‌های‌ جهانخوار و بدون‌ گرایش‌ به‌ مکتب‌های‌ الحادی‌ و انحرافی‌ و التقاطی‌ انتخاب‌ نمایند.»

 3ـ تعهد نماینده:
نمایندگان مردم، با هر تخصص، سابقه و تجربه‌ای که وارد پیکار انتخاباتی شده باشند،‌ اکنون تعهد است که روسفیدی را برای خود به جا گذارند.
رمز اهمیت تعهد نمایندگان را در سخن امام می‌خوانیم:
«از مهمات‌ امور، تعهد وکلای‌ مجلس‌ شورای‌ اسلامی‌ است‌. ما دیدیم‌ که‌ اسلام‌ و کشور ایران‌ چه‌ صدمات‌ بسیار غم‌انگیزی‌ از مجلس‌ شورای‌ غیرصالح‌ و منحرف‌، از بعد از مشروطه‌ تا عصر رژیم‌ جنایتکار پهلوی‌ و از هر زمان‌ بدتر و خطرناک‌تر در این‌ رژیم‌ تحمیلی‌ فاسد خورد؛ و چه‌ مصیبت‌ها و خسارت‌های‌ جانفرسا از این‌ جنایتکاران‌ بی‌ارزش‌ و نوکرمآب‌ به‌ کشور و ملت‌ وارد شد. در این‌ پنجاه‌ سال‌ یک‌ اکثریت‌ِ قلابیِ‌ منحرف‌ در مقابل‌ یک‌ اقلیت‌ مظلوم‌ موجب‌ شد که‌ هرچه‌ انگلستان‌ و شوروی‌ و اخیراً آمریکا خواستند، با دست‌ همین‌ منحرفانِ از خدا بی‌خبر انجام‌ دهند و کشور را به‌ تباهی‌ و نیستی‌ کشانند. از بعد از مشروطه‌، هیچ‌ گاه‌ تقریباً به‌ مواد مهم‌ قانون‌ اساسی‌ عمل‌ نشد. قبل‌ از رضاخان‌ با تصدی‌ غربزدگان‌ و مشتی‌ خان‌ و زمینخواران‌؛ و در زمان‌ رژیم‌ پهلوی‌ به‌ دست‌ آن‌ رژیم‌ سفاک‌ و وابستگان‌ و حلقه‌ به‌ گوشان‌ آن‌.»
«... باید بدانیم‌ که‌ اگر رییس‌ جمهور و نمایندگان‌ مجلس‌، شایسته‌ و متعهد به‌ اسلام‌ و دلسوز برای‌ کشور و ملت‌ باشند، بسیاری‌ از مشکلات‌ پیش‌ نمی‌آید و مشکلاتی‌ اگر باشد، رفع‌ می‌شود.»

 4ـ نماینده منحرف را اخراج کنید:
اگر شخصی توانست با بکار بستن نیرنگ‌ها و تبلیغات و شانتاژ، از فیلترهای نظارتی عبور کرده و خود را در نظر مردم موجه جلوه دهد و وارد مجلس شود، آیا نباید نمایندگان ملت، چشم بیدار آنان بوده و به وظیفه انقلابی خود عمل کرده و ابتدا مجلس را جراحی کنند؟
«... از نمایندگان‌ مجلس‌ شورای‌ اسلامی‌ در این‌ عصر و عصرهای‌ آینده‌ می‌خواهم‌ که‌ اگر خدای‌ نخواسته‌ عناصر منحرفی‌ با دسیسه‌ و بازی‌ سیاسی‌ وکالت‌ خود را به‌ مردم‌ تحمیل‌ نمودند، مجلس‌ اعتبارنامه‌ آنان‌ را رد کنند و نگذارند حتی‌ یک‌ عنصر خرابکار وابسته‌ به‌ مجلس‌ راه‌ یابد.»

 5ـ قدردانی از ملت و خدمتگزاری:
آیا نمایندگان ملت ولی نعمتی غیر از مردم هم دارند و آیا خدمتگزاری جز برای مردم به ویژه محرومان، در کدام آیین نامه و مرام و قاموس نوشته شده‌است؟
«به‌ مجلس...‌ توصیه‌ می‌نمایم‌ که‌ قدر این‌ ملت‌ را بدانید و در خدمتگزاری‌ به‌ آنان‌ خصوصاً مستضعفان‌ و محرومان‌ و ستمدیدگان‌ که‌ نور چشمان‌ ما و اولیای‌ نعم‌ همه‌ هستند و جمهوری‌ اسلامی‌ رهاورد آنان‌ و با فداکاری‌های‌ آنان‌ تحقق‌ پیدا کرد و بقای‌ آن‌ نیز مرهون‌ خدمات‌ آنان‌ است‌، فروگذار نکنید و خود را از مردم‌ و آنان‌ را از خود بدانید.»

 6 ـ محکومیت طاغوت:
نکته ظریف وصیت امام به نمایندگان مجلس، طاغوت‌ستیزی آنان است. این صفت باید هم در اندیشه و هم در عمل قانونگذاری مشهود باشد:
«... حکومت‌های‌ طاغوتی‌ را که‌ چپاولگرانی‌ بی‌فرهنگ‌ و زورگویانی‌ تهی‌ مغز بودند و هستند را همیشه‌ محکوم‌ نمایید، البته‌ با اعمال‌ انسانی‌ که‌ شایسته‌ برای‌ یک‌ حکومت‌ اسلامی‌ است‌.»

 7ـ قانون ضد اسلامی ممنوع:
خروجی قوه مقننه در نظام جمهوری اسلامی نمی‌تواند در کلیات، با قوانین اسلامی ناسازگار باشد. در جزئیات نیز، رایزنی اهل فن، تذکر نمایندگان کارشناس دین و نظارت شورای نگهبان می‌تواند از طرح مسائل انحرافی که گاه با ظاهر اسلامی مزین شده جلوگیری کند:
«و از همه‌ نمایندگان‌ خواستارم‌ که‌ با کمال‌ حسن‌ نیت‌ و برادری‌ با هم‌ مجلسان‌ خود رفتار، و همه‌ کوشا باشند که‌ قوانین‌، خدای‌ نخواسته‌ از اسلام‌ منحرف‌ نباشد و همه‌ به‌ اسلام‌ و احکام‌ آسمانی‌ آن‌ وفادار باشید تا به‌ سعادت‌ دنیا و آخرت‌ نائل‌ آیید.»
«وصیت‌ من‌ به‌ مجلس‌...‌ آن‌ است‌ که‌ در مقابل‌ احکام‌ خداوند متعال‌ خاضع‌ بوده‌ و تحت‌ تأثیر تبلیغات‌ بی‌محتوای‌ قطب‌ ظالم‌ چپاولگر سرمایه‌داری‌ و قطب‌ ملحد اشتراکی‌ و کمونیستی‌ واقع‌ نشوید و به‌ مالکیت‌ و سرمایه‌های‌ مشروع‌ با حدود اسلامی‌ احترام‌ گذارید و به‌ ملت‌ اطمینان‌ دهید تا سرمایه‌ها و فعالیت‌های‌ سازنده‌ به‌ کار افتند و دولت‌ و کشور را به‌ خودکفایی‌ و صنایع‌ سبک‌ و سنگین‌ برسانند.»

 8ـ اسلامی بودن قوانین باید تضمین شود:
برای تکرار نشدن تجربه تلخ شکست مشروطه و جدایی دین از سیاست و به میان نیامدن سخنان پوچ غرب گرایانه و مرعوبانه لازم بود نهادی چون شورای نگهبان، بر قوانین مصوب مجلس نظارت کند تا پیش از وقوع فاجعه، پیشگیری‌های لازم صورت پذیرد؛ اما این کار همواره با مخالفت عده‌ای که در پی منافع شخصی و ضد دینی خود هستند روبرو است.
خطاب امام راحل به اعضای این نهاد راهبردی، چنین است:
«... از شورای‌ محترم‌ نگهبان‌ می‌خواهم‌ و توصیه‌ می‌کنم‌، چه‌ در نسل‌ حاضر و چه‌ در نسل‌های‌ آینده‌، که‌ با کمال‌ دقت‌ و قدرت‌ وظایف‌ اسلامی‌ و ملی‌ خود را ایفا و تحت‌ تأثیر هیچ‌ قدرتی‌ واقع‌ نشوند و از قوانین‌ مخالف‌ با شرع‌ مطهر و قانون‌ اساسی‌ بدون‌ هیچ‌ ملاحظه‌ جلوگیری‌ نمایند و با ملاحظه ضرورات‌ کشور که‌ گاهی‌ با احکام‌ ثانویه‌ و گاهی‌ با‌ ولایت‌ فقیه‌ باید اجرا شود توجه‌ نمایند.»

9ـ اسلام را پیاده کنید:
شاید مهم‌ترین وظیفه مجلس را قانونگذاری و تدوین قوانین اقتصادی و عمرانی بدانند؛ اما وصیت حضرت امام خمینی(ره) به مجلس و سایر قوا، در بخش فرهنگی تبلور بیشتری دارد و در باره مسائل فرهنگی و جوانان هشدار جدی‌تری می دهند:
«اکنون‌ وصیت‌ من‌ به‌ مجلس‌ شورای‌ اسلامی‌ در حال‌ و آینده‌ ...، آن‌ است‌ که‌ نگذارند این‌ دستگاه‌های‌ خبری‌ و مطبوعات‌ و مجله‌ها از اسلام‌ و مصالح‌ کشور منحرف‌ شوند. و باید همه‌ بدانیم‌ که‌ آزادی‌ به‌ شکل‌ غربی‌ آن‌، که‌ موجب‌ تباهی‌ جوانان‌ و دختران‌ و پسران‌ می‌شود، از نظر اسلام‌ و عقل‌ محکوم‌ است‌. و تبلیغات‌ و مقالات‌ و سخنرانی‌ها و کتب‌ و مجلات‌ برخلاف‌ اسلام‌ و عفت‌ عمومی‌ و مصالح‌ کشور حرام‌ است.‌»